Termin ważności środków do czyszczenia lakieru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jano 72
    Classic
    • 2010
    • 18

Tak na szybę idzie bez problemu. Nie słychać cykania przekaźnika układ całkowicie nie działa... powyżej -10 już tak :roll:
    to jakaś ciekawość, u mnie działa zawsze , no chyba że zaślepki przymarzną ale w zeszłą zimę to spokojnie działało nawet przy tych -36
    jano
  • Rafall
    Ambiente
    • 2008
    • 233
    • Octavia III (5E3)
    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Słuchajcie, zastanwiam się jak realne są terminy wazności środków do czyszczenia i konserwacji lakieru samochodowego. Producenci podają np. rok ważności. A jeśli nie wykorzystamy to co? Zepsują się? Jak długo po terminie można czegoś takiego używać bez problemów? W ogóle jakich problemów można się spodziewać po użyciu przeterminowanego środka?

Komentarz

• mateo15
      Ambiente
      • 2009
      • 132

np pasta do pastowania zasycha na kamień przynajmniej ja tak miałem. Więc już jej nie użyjesz...

Komentarz

• Rafall
        Ambiente
        • 2008
        • 233
        • Octavia III (5E3)
        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

a co w przypadku gdy konsystencja jest jak nowej, zapach jak nowy...
        sprawa wyszła w rozmowie z kolegą - ma mleczko... nie zaschło.

wszystko wyglada ok, gdyby nie spojrzeć na termin ważności pewnie byłoby już użyte
        mozna stosowac?

Komentarz

• mateo15
          Ambiente
          • 2009
          • 132

z tego co wyczytałem na innym forum, wychodzi na to że składniki zawarte w paście tracą na wartości... wiec wychodzi na to że możesz pastować ale nic ci to nie da

Komentarz

• Marx
            Elegance
            • 2009
            • 865

np sól kamienna ma date waznosci. Ciekawe bo lezala setki lat pod ziemia i sie nie zepsula

Komentarz

• mateo15
              Ambiente
              • 2009
              • 132

hehe, data ważności chyba mówi, żebyś po jej skończeniu poszedł do sklepu i kupił nowy produkt tak to by mała sprzedaż była :P jakby wszystko było z nieograniczona data ważności pozdrawiam

Komentarz

• Rafall
                Ambiente
                • 2008
                • 233
                • Octavia III (5E3)
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Też tego się właśnie obawiam... Data ważności - jako data kolejnego zakupu po prostu.
                Ale cierpliwie czekam na potwierdzenie...

Może jednak jest inaczej i warto pilnować terminów przydatności chemi samochodowej?

Komentarz

• Marx
                  Elegance
                  • 2009
                  • 865

mysle ze jak ze wszystkim tak i do tego trzeba podchodzic z glowa. Nie sadze np aby szamponowi cos sie stalo po terminie waznosci, o ile w ogole takowy posiada. A jakies mleczka pasty itp - patrzylbym czy nie zmienila sie ich konsystencja, nie sa zważone, czy nie zaczely cuchnac itp. Jak cos sie moze popsuc to ten termin ma sens, ale jest on raczej orientacyjny.
                  Np na farbach tez jest termin waznosci a malowalem sciane farba ktora przeterminowala sie o 2 lata i wszystko ok. Czasem tez pije kefir po terminie waznosci czy zjadam jogurt - jak nie capi to jest ok
                  Wazniejsze sa chyba warunki przechowywania bo jak jakis srodek np zamarznie albo ulegnie przegrzaniu to ma wieksza szanse sie popsuc.

Komentarz

• Bartolomeo
                    Rider
                    • 2010
                    • 267

Jak to mój starszy powiedział: "Przecież jeść tego nie będziesz", ostatnio używałem o rok przeterminowanej pasty woskowej, nawet się dobrze trzymała, lakierowi nic nie zaszkodziło, chociaż się tego obawiałem.

Usługi tokarskie, frezarskie
                    Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• Maru 123
                      RS
                      • 2008
                      • 4660

ciekawe pytanie :wink: je ze swojego doświadczenia powiem ze miałem wosk w płynie który powoli sukcesywnie się przeterminowywał u mnie w garażu. gdy był nowy kropelkowanie można było obserwować przez ok 1,5 tygodnia gdy był przeterminowany o jakieś pół roku kropelkowanie występowało przez góra 3-4 dni, przy czym zapach, konsystencja , łatwość nakładania była bez zmian. tak więc może na pierwszy rzut oka nie widać że coś jest z tym nie teges po dacie ważności ale napweno składniki zawarte w niektórych produktach po prostu się ulatniają czy coś i środek nie jest już tak trwały :roll: tu bardziej ktoś z wykształceniem chemicznym chyba powinien zabrać głos. :szeroki_usmiech generalnie nie powinno być żadnych negatywnych skótków zastosowania np. przeterminowanego szamponu-co najwyżej nie będzie sie tak ładnie pienił jak kiedyś :wink:
                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

Pracuję...